Imatge de Seró. Espai transmissor Imatge de Seró. Espai transmissor

El jaciment arqueològic dels Reguers de Seró es va descobrir durant els treballs de construcció d’una de les canonades de la xarxa de distribució del canal Segarra-Garrigues el 2007. La troballa posà al descobert les restes espectaculars d’un megàlit, constituït per un túmul amb una cista central delimitat per una anella de pedres clavades, datat a mitjans de la primera meitat del tercer mil·lenni aC. Dins la cambra es conservaven les restes de dos individus, com a mínim. Aquestes persones van ser enterrades amb les vestimentes i ornaments propis del moment, i acompanyades d’un aixovar funerari que els havia de permetre arribar al més enllà. Entre aquests objectes, destaquen un collaret format per denes de petxina, botons d’os i diferents elements d’indústria lítica, com una sageta i puntes de fletxa, així com nombrosos fragments de ceràmica campaniforme i de tradició local.

El més excepcional d’aquest monument, però, és la decoració esculpida de les lloses que formaven part del megàlit. Aquestes lloses corresponien a fragments d’antigues estàtues-esteles que havien estat aprofitades d’un monument escultòric anterior.

Actualment, el megàlit constitueix una manifestació insòlita dins del món megalític, a l’altura dels conjunts més rellevants i coneguts del Neolític final - Calcolític europeu.

Última actualització: 04/12/2021

Objectes

Anar a dalt