Cercaire de musèus e localitats

Terracotta Musèu de Ceramica

La ceràmica industrial

Fàbrica La Gabarra l’any 1916. Al costat de la porta d’accés a la nau es veu una premsa de palanca. Foto: Autor desconegut. Fons d’imatges Terracotta Museu.

Fàbrica La Gabarra l’any 1916. Al costat de la porta d’accés a la nau es veu una premsa de palanca. Foto: Autor desconegut. Fons d’imatges Terracotta Museu.

L’ús de les màquines en la indústria ceràmica va revolucionar el sistema productiu tradicional, i va fer que algunes tasques pròpies del terrisser, que sovint representaven una considerable inversió de temps i esforços, fossin realitzades en qüestió de minuts per un giny mecànic. El concepte de ceràmica industrial s’aplica a tots aquells processos relacionats amb la ceràmica en els quals l’energia muscular de l’home és substituïda per altres energies no humanes, bàsicament mecàniques i elèctriques. Val a dir que la industrialització de la ceràmica no es produeix de forma sobtada sinó gradual i, per tant, durant molts anys conviuen amb tècniques i utillatges heretats de l’època preindustrial.

La mecanització facilita una reducció significativa del temps de fabricació d’un objecte, especialment en aquells que s’elaboren segons un procés seriat, i permet una clara reducció dels costos de fabricació. La qualitat de l’objecte produït mecànicament acostuma a ser menor, tot i que com més alt sigui el grau de coneixement d’una tècnica en totes les seves fases, més fàcil és utilitzar la màquina de manera adequada i també assajar totes les seves formes d’ús.

SIGNOGUIA

OBJÈCTES

<p>Galetera, emprada per a pastar la terra i modelar-la a trav&eacute;s d&rsquo;un motlle met&agrave;l&middot;lic col&middot;locat a la sortida de la m&agrave;quina.</p>
<p>&nbsp;</p>
Galetera
Galetera
<p>Tren carregat de rajoles a l&rsquo;estaci&oacute; de la Bisbal. Autor: Emili Casas. Arxiu Comarcal del Baix Empord&agrave; (ACBE).</p>
Tren carregat de rajoles
Tren carregat de rajoles
scroll to top icon