Cercaire de musèus e localitats

Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes

La cuina

Cuina del monestir.

Cuina del monestir.

La cuina és un dels espais del monestir que reflecteixen millor el pas del temps. Utilitzada des del segle XIV fins a l’any 1983, ha esdevingut un testimoni material únic de l’ús que se n’ha anat fent en el decurs de la seva història. Prova d’això són els diferents atuells domèstics, les diverses eines per picar i moldre, els bidons per a l’oli, les bótes per al vi, les cassoles, la cambra frigorífica i els fogons que n’han format part.

En la disposició original del segle XIV, hi havia un sostre de gran alçada i una llar de foc central a terra. Aquesta cuina primitiva va ser reconstruïda pel Consell de Cent de la ciutat el 1602, després d’haver sofert un greu incendi. Les aigüeres amb piques de pedra que encara es conserven es van instal·lar al voltant del 1520.

A finals del segle XIX, es van enderrocar els antics forns de pa del segle XVI per posar-hi uns fogons elevats de carbó, amb rajoles decoratives que representaven sant Antoni. Es van cobrir els diversos taulells de rajola blanca i blava i s’hi va instal·lar la cuina econòmica de ferro forjat i, posteriorment, la de butà.

scroll to top icon