Cercaire de musèus e localitats

Museu Etnografic de Ripoll

10. Ferro

Sala del ferro forjat.

Sala del ferro forjat.

La transformació del ferro en productes metàl·lics, com ara eines agrícoles i d'altres oficis, armes, serralleria o claus de clavar, representa una part essencial de l'economia del Ripollès durant tota l'època moderna i fins al segle XIX, amb el sorgiment de la societat industrial.

La comarca veu desenvolupar-se una mineria del ferro, amb jaciments principalment a la vall de Ribes, i també a Nyer i a Mentet, ja al Conflent.

Es construeixen infraestructures hidràuliques com canals, rescloses i basses a les ribes dels rius Ter, Freser, Rigat i Carboner i al torrent del Forn. Es carbonegen boscos sencers per proporcionar a les fargues el carbó vegetal, combustible necessari per transformar la mena (o mineral de ferro) en el masser, una massa pastosa que una vegada compactada amb els malls esdevé ferro. Gràcies a aquestes matèries primeres i fonts d'energia funcionaran les fargues, uns establiments dirigits pels mestres fargaires, profunds coneixedors dels secrets de l'ofici, els quals treballaran amb altres obrers, com el foguer, el picamena, l'escolà, el maller, l'estiraire i l'escalfaire. A banda d'aquests, el procés d'elaboració del ferro necessitarà encara uns altres especialistes, com els menerons —miners entesos en l'explotació dels jaciments de ferro—, els carboners o els traginers.

SIGNOGUIA

OBJÈCTES

Martinet de farga catalana (diorama)
Martinet de farga catalana (di
Martinet de farga catalana (diorama)
<p>Diorama del clavetaire.</p>
Diorama del clavetaire
Diorama del clavetaire
Clemàstecs
Clemàstecs
Clemàstecs
Floreres
Floreres
Floreres
Pica-portes
Pica-portes
Pica-portes
Claus
Claus
Claus
scroll to top icon