Cercador de musèus

Museu de Tortosa

L’edifici modernista de l’antic escorxador

L’escorxador, poc després de finalitzada la seva construcció l’any 1908.

L’escorxador, poc després de finalitzada la seva construcció l’any 1908.

 

A finals del segle XIX, l’higienisme entra en el discurs urbanístic de la ciutat de Tortosa, i es construeix un escorxador adaptat a les noves normatives sanitàries. L’edifici està estructurat en pavellons independents separats per carrers i patis oberts per facilitar la ventilació. Seguint l’ordre de les diferents activitats que s’hi desenvolupaven, i separant els diversos tipus de bestiar, hi trobem una successió de naus (corral, sacrifici, aireig). Aquesta seqüència funcional eliminava, alhora, l’encreuament de circulacions.

L’edificació, projectada per Pau Monguió i Segura l’any 1905, s’enquadra estilísticament en el primer Modernisme, amb influències arabitzants en l’ús del maó vist i l’aplicació decorativa de la ceràmica vidrada.

Pau Monguió i Segura (Tarragona, 1865 - Barcelona, 1956) es va titular en arquitectura el 1889 a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, on va ser alumne de Lluís Domènech i Montaner. L’any 1890 va prendre possessió del càrrec d’arquitecte municipal de Tarragona. Posteriorment, es va traslladar a Terol, on va exercir de tècnic municipal i, també, provincial. Va intercalar les estades professionals a Terol amb l’actuació a Tortosa com a arquitecte municipal.

 

scroll to top icon