Cercaire de musèus e localitats

Museu de Lhèida: diocesà e comarcal

El Bovalar

Es materiaus recuperadi en jadiment deth Bovalar (Seròs) manifèsten era importància der enclauament.

Es materiaus recuperadi en jadiment deth Bovalar (Seròs) manifèsten era importància der enclauament.

Era basilica deth Bovalar, en tèrme municipau de Seròs, se bastic en sègle V en tot seguir un esquèma classic de planta de tres naus damb cabecèra tripartida e espaci baptismau. Tanben siguec espaci funerari, damb rics sarcofagues monolitics de pèira.

A recès dera basilica se formèc un poblat en quau s’an recuperat airines agricòles, rèstes de gran, de frutes e de productes deth uart, cardadores de lan e ceramica de codina, un trullo e un molin d’òli comunitaris e un conjunt de monedes d’òr deth temps d’Àkhila II. Pes entorns der an 713 un huec arrasèc totaument, e tà tostemp, autant era basílica com eth poblat.

Es excavacions iniciades en 1967 meteren ath descubèrt un impressionant baptistèri, aué conservat en Musèu de Lhèida, atau com vaishèths liturgics que mos parlen d’ua reforma deth temple realizada en sègle vi. Quauqu’uns d’aguesti materiaus denòten ua procedéncia forana, dilhèu orientau, com un encensièr de bronze qu’a devengut un des objèctes emblematics dera colleccion deth musèu.

OBJÈCTES

<p>Baptisteri que s&rsquo;ubicava als peus de la bas&iacute;lica paleocristiana del Bovalar (Ser&ograve;s).&nbsp;Museu de Lleida: dioces&agrave; i comarcal. Lleida.</p>

<p>&nbsp;</p>
Baptisteri del Bovalar
Baptisteri del Bovalar
<p>Encenser del segle VI, de possible fabricaci&oacute; oriental, procedent del jaciment del Bovalar (Ser&ograve;s).&nbsp;Museu de Lleida: dioces&agrave; i comarcal. Lleida.</p>

<p>&nbsp;</p>
Encenser
Encenser
scroll to top icon