Cercaire de musèus e localitats

Museu de les Terres der Ebre

De la cova al poblat

Món dels vius: de la cova al poblat.

Món dels vius: de la cova al poblat.

Ens trobem a les acaballes de la darrera era glacial, una època que va comportar canvis climàtics i mediambientals. Aquest fet va afectar directament la subsistència de les poblacions de caçadors i recol·lectors, que van intentar adaptar-se caçant animals més petits, van introduir la pesca i van incrementar la recol·lecció de productes vegetals. Però amb això no n’hi havia prou per mantenir les poblacions i va començar una veritable revolució: la cria d’animals i el conreu de cereals. Es van crear noves eines i utillatges, les poblacions es van fer més sedentàries i es van desenvolupar les pràctiques funeràries. En aquesta àrea podreu veure eines fetes en sílex tallat i d’altres en pedra polida per moldre el gra, així com diversos vasos ceràmics, tot procedent dels jaciments de les Terres de l’Ebre. Les eines ja són més específiques, serveixen per una sola tasca, són també més complexes i necessiten d’un mànec de fusta.

Entre les peces exposades cal destacar els ornaments, com els llargs collars o els braçalets rígids i articulats fets amb petxina. Una important industria que va servir en els intercanvis amb altres comunitats.

En aquest moment, a més, hi hagué un canvi en l’actitud dels humans davant la natura: si fins ara bàsicament s’hi havien adaptat, a partir d’ara, cada cop més, intentaran transformar-la.

scroll to top icon