Cercaire de musèus e localitats

Musèu d'Art de Lleida

L’espectre de les tres gràcies dins l’aura subtil

L’espectre de les tres gràcies dins l’aura subtil, Antoni Garcia Lamolla, 1935–1936. Oli sobre cartró. Museu d’Art de Lleida.

 

L’espectre de les tres gràcies dins l’aura subtil, Antoni Garcia Lamolla, 1935–1936. Oli sobre cartró. Museu d’Art de Lleida.

 

Lamolla (Barcelona, 1910 – Dreux, França, 1981) és qui més bé representa el concepte artístic del surrealisme a la Lleida dels anys trenta. La seva producció fou molt aviat valorada en els cercles avantguardistes i exposaria en importants mostres a Madrid, Santa Cruz de Tenerife, París i Barcelona. En aquesta última ciutat, participaria en l’Exposició Logicofobista, la mostra col·lectiva més important del surrealisme espanyol.

L’espectre de les tres gràcies dins l’aura subtil, considerada com una de les seves obres més reei­xides, s’inspira en el mite clàssic de les Càrites o Gràcies. Lamolla s’uneix a tot un seguici d’artistes que també han representat aquest motiu, tot i que a partir de la subversió radical de la seva repre­sentació, proposant un desplaçament dels elements figuratius cap a elements espectrals, definits per les tres màscares blanques, corresponents a les tres Gràcies, situades a sobre d’un mirinyac simple i dins la part inferior d’una cotilla cònica transparent. Allò que unifica aquesta visió al·lucinant i espectral és l’ús subtil d’una refinada gamma de blaus, que acabarà esdevenint un tret distintiu de la seva obra.

scroll to top icon