Musèu d'Art de Lleida

Bombardeig de Lleida

Bombardeig de Lleida, Agustí Centelles i Ossó, 3 de novembre de 1937. Fotografia en blanc i negre. Museu d'Art de Lleida.

Bombardeig de Lleida, Agustí Centelles i Ossó, 3 de novembre de 1937. Fotografia en blanc i negre. Museu d'Art de Lleida.

Precursor del fotoperiodisme modern al nostre país, Agustí Centelles (València, 1909 – Barcelona, 1985) és una de les figures més rellevants de la història de la fotografia a Catalunya. El seu treball com a reporter gràfic durant els anys de la República i la Guerra Civil ha estat àmpliament reconegut, no només pel seu valor històric, sinó també pel seu ca­ràcter avançat, compromès i profundament emotiu.

Fou a Lleida on va dur a terme una de les seves cròniques fotogràfiques més antològiques, el repor­tatge sobre els efectes devastadors d’un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil, el bombar­deig del dia 2 de novembre de 1937, perpetrat per l’aviació feixista italiana.

Aquesta cèlebre imatge, que tingué una àmplia repercussió internacional, és sens dubte una de les fotografies més emotives del reportatge. Esmentada sovint com a Mater dolorosa, aquesta instantània perviu en la memòria col·lectiva no només com una icona de la Guerra Civil, sinó com un símbol uni­versal del dolor i del sofriment humà.

scroll to top icon