Cercaire de musèus e localitats

Museu Comarcal de Manresa

Art del segle XX

Al segle XIX el corrent acadèmic majoritari domina el panorama artístic. No és fins a la dècada del 1920 que entra en escena una nova generació. N’és el principal dinamitzador Evarist Basiana a través del seu mestratge a l’Escola Municipal d’Arts i Oficis. Aquest moviment, més proper als nous corrents d’avantguarda, es va concretar el 1930 en la creació del Cercle Artístic de Manresa.

El modernisme a Manresa va tenir una manifestació fonamentalment arquitectònica. Però, en pintura, Josep Dalmau és qui millor encarna l’esperit del moviment.

El noucentisme va arrelar a Manresa a través de dues revistes importants, en les quals van col·laborar destacats intel·lectuals: Cenacle (1915-1917) i Ciutat (1926-1928).

Després de la Guerra Civil, iniciatives com el Grup del Remei o el Gremi de Sant Lluc intenten revifar l’ambient artístic local. En aquesta època són remarcables la figura d’Alfred Figueras i l’anomenat Grup Art Nou.

El Cercle Artístic, entitat dedicada al foment de les belles arts, ha organitzat nombroses exposicions al llarg de tots aquests anys. Amb més de tres-cents socis, promou i difon l’art i l’obra dels artistes de la comarca del Bages.

OBJÈCTES

<p><em>Autoretrat</em>, Josep Dalmau i Rafael, <em>c.</em> 1900. Oli sobre tela.&nbsp;Museu Comarcal de Manresa.</p>

<p>&nbsp;</p>
Autoretrat
Autoretrat
<p><em>Images d&rsquo;Alger,</em> Alfred Figueras Sanmart&iacute;, 1948. Aquarel&middot;la.&nbsp;Museu Comarcal de Manresa.</p>

<p>&nbsp;</p>
Images d’Alger
Images d’Alger
scroll to top icon