Cercaire de musèus e localitats

Museu Arxiu de Santa Maria

El presbiteri

Fotografia del presbiteri. Autor: Ramon Manent.

Fotografia del presbiteri. Autor: Ramon Manent.

Des del segle XVIII, el presbiteri de la basílica estava presidit per un monumental retaule d’estil barroc. Al 1761, l’havia començat a construir Carles Moretó, i l’enllestí Salvador Gurri. El grup escultòric central estava format per les imatges de Maria amb l’infant Jesús i les santes Juliana i Semproniana.

Als laterals, quatre grans teles amb escenes de la vida de les Santes, obra de Pere Pau Montanya, una de les quals, però, va ser acabada pel seu gendre Joan Giralt l’any 1804.

Destruït el retaule durant la Guerra Civil, la restauració del presbiteri s’encarregà als arquitectes Lluís Bonet, Lluís Gallifa i Miquel Brullet, que optaren per una solució eclèctica destacant la importància de l’altar com a centre de culte cristià, cobert per un gran baldaquí, d’acord amb el moviment litúrgic d’aleshores.

Tota la part escultòrica fou encarregada a Joaquim Ros i Bofarull, que entre 1949 i 1959 va obrar, entre d’altres, les imatges de la Mare de Déu de la Candelera, les Santes i les que decoren el baldaquí.

En paral·lel, Rafael Estrany s’encarregà de la restauració dels tres quadres que s’havien salvat de la destrucció. La quarta tela, perduda durant el conflicte bèl·lic, va ser encarregada a Jordi Arenas, que va fer de bell nou el quadre de Joan Giralt.

scroll to top icon