Centre d’Interpretació de la Presa de la Baells

Galeria 610

És la primera de les galeries que trobem d’inspecció i l’única que podem visitar. Al llarg de la galeria podem observar diversos aparells amb els quals els tècnics prenen mesures per el bon funcionament de la presa. Aquests en són alguns.

Armaris vermells per mesurar la temperatura. Els tècnics endollen dins l’armari un termòmetre que els dóna la temperatura dels termòmetres que hi ha dins la presa. Quan es construeix la presa, se situen en diferents punts estratègics tots els elements d’auscultació per després poder mesurar. És molt important saber la temperatura dels blocs de formigó per la dilatació. En tota la presa hi ha uns cinc-cents aparells de mesura.

Junta de dilatació. Cal mesurar les juntes internes i les externes, amb un aparell anomenat manòmetre. Una agulla marca la distància de l’obertura que hi ha entre bloc i bloc, ja que es pot obrir o tancar. A l’hivern, per exemple, amb el fred s’encongeix, de manera que les juntes poden tenir una certa obertura, per bé que molt petita.

L’altre forat es per veure si els blocs han lliscat, ja que un bloc pot lliscar respecte de l’altre. Les juntes internes i juntes externes mesuren mil·lèsimes de mil·límetre. Aquestes mesures d’obertura i de lliscament es prenen cada 15 dies.

Posada en càrrega. En aquest punt també podem explicar què és la posada en càrrega d’un embassament. Un cop s’ha construït tota la presa —en aquest cas va ser al febrer, és a dir, a l’hivern, quan els blocs s’encongeixen més i, per tant, les juntes estan més obertes—, s’injecta formigó a pressió entre els blocs perquè cada bloc quedi totalment segellat amb l’altre. Quan s’ha fet amb tots els blocs de la presa, ja es pot omplir l’embassament. Però això no es fa de cop, sinó de mica en mica; es va omplint i es va buidant per observar-ne el comportament. Això es va fer després de la inauguració, el 1976. En el cas de la Baells, la posada en càrrega va durar quatre anys, ja que depenia de les pluges del moment. 

Llagrimalls. Són uns forats inclinats que travessen totes les galeries. Es fan cada 5 metres quan la presa ja està acabada. Serveixen per detectar visualment si hi ha filtracions, ja que l’aigua va passant i, quan troba un forat, surt.

OBJÈCTES

<p>Taqu&iacute;metre Wild T1.&nbsp;Centre d&rsquo;Interpretaci&oacute; de la Presa de la Baells.&nbsp;Museu de les Mines de Cercs.</p>

<p>&nbsp;</p>
Taquímetre Wild T1
Taquímetre Wild T1
<p>Tamisos de laboratori.&nbsp;Centre d&rsquo;Interpretaci&oacute; de la Presa de la Baells. Museu de les Mines de Cercs.</p>

<p>&nbsp;</p>
Tamisos de laboratori
Tamisos de laboratori
scroll to top icon