מוצא מוזיאון

Terracota. Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera

Famílies de canterers de la Galera

Arbre genealògic dels terrissers de la Galera amb les dues famílies principals: els Bort i els Rodríguez, avui Cortiella.

Arbre genealògic dels terrissers de la Galera amb les dues famílies principals: els Bort i els Rodríguez, avui Cortiella.

A la segona sala del centre, encara dedicada a la terrissa i als terrissers, es fa un repàs de les nissagues de canterers (així és com es coneix els terrissers a les Terres de l’Ebre) de la Galera, documentats des del segle XVIII. Es parla de cognoms com Cabanes, Aguilar i Sabater, que, cap al 1792, no se sap per què, deixen l’ofici. Continuen vivint a la Galera, però ocupats en altres activitats. Paral·lelament a aquests, trobem dues famílies més: els Bort i els Rodríguez. Els Bort van treballar de terrissers a la Galera fins als anys cinquanta del segle XX, mentre que una filla d’un Rodríguez terrisser es va casar amb un Cortiella que va aprendre l’ofici, i això va permetre que l’activitat perdurés fins avui, amb el cognom Cortiella.

Els Rodríguez eren en un extrem del poble, i els Bort, en un altre. Se situaven als afores perquè necessitaven molt d’espai i perquè, en encendre els forns per coure les peces, representaven un cert perill per als veïns.

Actualment, un únic terrisser en actiu a la Galera i a la comarca del Montsià, hereu dels Cortiella, és testimoni d’aquest passat esplendorós.

scroll to top icon