מוצא מוזיאון

Museu Municipal Josep Aragay

Els dibuixos de Josep Aragay

En el museu es mostren alguns dels dibuixos que Aragay publicà en les principals revistes i setmanaris satírics del país.

En el museu es mostren alguns dels dibuixos que Aragay publicà en les principals revistes i setmanaris satírics del país.

El mes de maig de 1906, el jove Aragay signava el seu primer acudit al setmanari infantil En Patufet. És el mateix any que Eugeni d’Ors comença a publicar el Glosari a La Veu de Catalunya, on s’encunyarà per primera vegada el mot “noucentisme”. Aragay, per tant, apareix a l’escenari artístic del país en el moment que Catalunya inaugura aquest període de renovació cultural i política, un dels més importants de la història catalana. Consagrat com a dibuixant l’any 1908, al setmanari satíric Papitu, Josep Aragay figura, des del primer moment, entre els impulsors de moltes de les iniciatives i empreses culturals vinculades al projecte noucentista. Així, l’any 1911, d’Ors li encarrega la direcció artística de l’Almanach dels noucentistes, i el 1912 funda la revista Picarol al costat de Xavier Nogués i Manuel Humbert. En el món de la premsa gràfica impulsa, encara, altres setmanaris satírics com Cuca-Fera (1917) o Borinot (1923). També havia fet algunes col·laboracions esporàdiques a Cu-cut! (1906), La Mainada (1933) i Jordi (1928). Aragay va utilitzar diferents pseudònims: Jacob, Jacob de Martell, Cop de Martell i Últim cop de Martell. També acostumava a signar amb el cognom o amb la inicial "A".

Són molt apreciats, també, els dibuixos al carbó que Aragay va realitzar, sobretot, durant els anys de formació a l'escola d'art de Francesc Galí, que són un testimoni evident de la seva etapa més barroca. El museu de Breda presenta una mostra acurada de tots aquests dibuixos.

פריטים

<p><em>L&#39;Explorador,</em> Josep Aragay, 1912. Dibuix al carb&oacute;.&nbsp;Museu Municipal Josep Aragay. Breda.</p>

<p>&nbsp;</p>
L'Explorador
L'Explorador
<p>Dibuixos originals per a la revista <em>Borinot,</em> Josep Aragay, 1923.&nbsp;Museu Municipal Josep Aragay. Breda.</p>

<p>&nbsp;</p>
Dibuixos per a la revista Bori
Dibuixos per a la revista Borinot
scroll to top icon