מוצא מוזיאון

Museu Municipal de Llívia

Castell de Llívia

Jaciment del castell de Llívia

Jaciment del castell de Llívia

El poblament del turó del castell s'iniciaria a finals de l'edat del bronze. Molt probablement, en època romana, per la seva situació estratègica i per l'aparició de materials de l'època, també deuria estar ocupat.

La primera referència escrita sobre el castell és del 672, quan aquesta fortalesa de primer ordre de la frontera septentrional visigoda, el Castrum Libyae, s'havia unit a la revolta d'Hilderic, duc de Narbona, i del general Paulus contra el rei Wamba.

Des de Llívia, encara enfilada dalt del castell, es comença a forjar Catalunya, sent capital del comtat de Cerdanya i residència d'alguns dels seus comtes. Amb la mort de l'últim comte cerdà, Bernat Guillem, el 1117, es passa a la sobirania del Casal de Barcelona. Aviat es fundarà Puigcerdà i es torna a perdre la importància administrativa, però no l'estratègica. Per aquest motiu, Jaume I dóna l'aprovació reial a la gent de Llívia de tornar a baixar i habitar la falda del puig amb la condició de no abandonar mai la fortalesa. És durant aquest segle XIII que es construeix el nou castell que, durant els segles XIV i XV, serà escenari de molts enfrontaments: per la reunificació de la Corona d'Aragó o després de la Guerra Civil catalana, quan Joan II havia hipotecat els comtats.

מפה

מידע

scroll to top icon