מוצא מוזיאון

Museu del Joguet de Catalunya

Capítol «Maqueta ferroviària d’Andreu Costa Pedro»

Les maquetes ferroviàries són una afició que atrau molts adults, com Andreu Costa Pedro. Fotografia de MJC.

Les maquetes ferroviàries són una afició que atrau molts adults, com Andreu Costa Pedro. Fotografia de MJC.

A finals del segle XIX, aparegueren joguets enginyosos amb tecnologies innovadores. Així sorgiren els trens en miniatura, que, amb els anys, evolucionaren cap al maquetisme i el modelisme ferroviari. Grans fabricants com Märklin, Hornby, HAG, Fleischmann, etc. així com nombrosos artesans, van contribuir a diversificar la producció de reproduccions a escala reduïda de models específics de la vida real.

El modelisme ferroviari fou una de les grans aficions d’Andreu Costa Pedro, constructor d’aquesta maqueta de grans dimensions (7,5 × 4 m), realitzada entre el 1994 i el 2013, i que fou donada al museu per la seva filla, un cop mort el seu pare.

A la dècada del 1960, Andreu Costa va comprar una màquina de tren d’escala H0, uns vagons i unes vies, endut pel desig de satisfer la petició als Reis Mags d’Orient incomplerta any rere any. Construí la primera maqueta el 1964. Deu anys més tard, amb més lloc a casa, en féu una segona. Des del 1994, ja jubilat, en realitzà la tercera, exposada al museu. A més de crear el circuit i la part elèctrica de les maquetes, Andreu Costa també esmerçava temps a decorar-les (muntanyes, ponts, llacs, etc.), per aportar-hi més realisme i detallisme.

פריטים

scroll to top icon