מוצא מוזיאון

Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol

Sortint de les ombres

Àmbit «Sortint de les ombres», dedicat a l’espectacle del teatre d’ombres.

Àmbit «Sortint de les ombres», dedicat a l’espectacle del teatre d’ombres.

El teatre d’ombres és el precedent més remot dels espectacles amb imatges en moviment sobre una pantalla. Per primera vegada, la llum i l’ombra s’utilitzen per explicar històries.

El seu origen és confús, però se sap que va sorgir a l’Extrem Orient (Xina, Indonèsia, Japó, Índia, etc.) pels volts del segle III dC. Les representacions d’aquests espectacles es basaven en històries o llegendes d’origen mitològic pròpies d’aquells països.

Comerciants i viatgers que tracten amb l’Orient introdueixen el teatre d’ombres primerament a Turquia i Grècia, al segle XIV, i més tard a l’Europa Occidental, a partir del segle XVII. En aquest últim lloc es representaven sobretot històries populars.

A l’Europa Occidental el teatre d’ombres mai va assolir l’èxit que tingué a l’Orient, principalment a causa de la popularització de l’espectacle de la llanterna màgica, que es va difondre per Occident al mateix temps.

A finals del segle XIX es va produir una certa revifada de les representacions del teatre d’ombres a Europa, sobretot en sales d’espectacles, cabarets i teatres. El màxim exponent fou la sala parisenca Le Chat Noir, on les representacions van adquirir una alta complexitat tècnica, amb efectes de so i de llum, orquestra, etc.

פריטים

<p>Figura per a teatre d&#39;ombres indi <em>c.</em> segle XIX.&nbsp;Museu del Cinema - Col&middot;lecci&oacute; Tom&agrave;s Mallol.</p>

<p>&nbsp;</p>

<p>&nbsp;</p>
Figura per a teatre d’ombres j
Figura per a teatre d’ombres javanès
<p>Llibret per a teatre d&#39;ombres ocidental <em>&quot;El diablo de la cesta</em>&quot;, Barcelona, 1864.&nbsp;Museu del Cinema - Col&middot;lecci&oacute; Tom&agrave;s Mallol.</p>

<p>&nbsp;</p>

<p>&nbsp;</p>
Figura per a teatre d’ombres o
Figura per a teatre d’ombres occidental
<p>Esfera de metall perforada, Xina, segles XVIII-XIX. Museu del Cinema - Col&middot;lecci&oacute; Tom&agrave;s Mallol.</p>
Esfera xinesa
Esfera xinesa
scroll to top icon