מוצא מוזיאון

Museu de Badalona - Conjunt Termes i Decumanus

Termes romanes

Vista general de les termes romanes de Badalona, segle I aC. Fotografia d'Antonio Guillén, Museu de Badalona.

Vista general de les termes romanes de Badalona, segle I aC. Fotografia d'Antonio Guillén, Museu de Badalona.

Les termes o banys públics es van construir al segle I aC, seguint els models itàlics dels segles II-I aC. Eren un servei públic indispensable en una ciutat romana. Tenien una doble funció: d’una banda, eren banys termals i gimnàs, i de l’altra, un lloc de reunió i tertúlia ciutadana. Al Museu es conserven les dependències principals de l’edifici original.

La palestra era un pati rectangular a l’aire lliure, amb una zona porxada, destinada a la pràctica dels exercicis gimnàstics. Part de la palestra de les termes de Baetulo es reconvertí posteriorment en un vestidor, avui encara visible.

El frigidarium era la sala dedicada als banys amb aigua freda, i tenia una piscina poc profunda on els usuaris es podien refrescar després d’haver practicat exercicis a la palestra.

El tepidarium era una habitació d’ambient temperat, de transició entre el frigidarium i el caldarium, i s’utilitzava per a depilacions, uncions i massatges.

El caldarium era la sala principal i estava destinada als banys amb aigua calenta. Estava cobert amb volta, que contribuïa a mantenir l’escalfor. Es conserva una piscina rectangular que s’escalfava per mitjà d’un forn o praefurnium. Són especialment destacables els mosaics originals que en decoren el paviment.

פריטים

<p>Taquilles adossades a les parets del <em>tepidarium</em> on els usuaris podien deixar els seus estris personals. Fotografia de Llu&iacute;s And&uacute;, Museu de Badalona.</p>
Nínxols o taquilles
Nínxols o taquilles
<p><em>Alveus</em> o piscina d&rsquo;aigua calenta conservada a la sala del <em>caldarium</em> de les termes de Baetulo. Fotografia de Llu&iacute;s And&uacute;, Museu de Badalona.</p>
Alveus o piscina
Alveus o piscina
scroll to top icon