מוצא מוזיאון

Museu d’Història de Catalunya

Els anys elèctrics

Els oficis artesanals de principis del segle XX. © de la fotografia: Museu d’Història de Catalunya (Pepo Segura)

Els oficis artesanals de principis del segle XX. © de la fotografia: Museu d’Història de Catalunya (Pepo Segura)

Durant el primer terç del segle XX la indústria catalana viu una etapa de diversificació, caracteritzada per l’extensió de l’electricitat i dels derivats del petroli. El moviment obrer es consolida amb la fundació de la CNT (1910) i aconsegueix la instauració de la jornada de vuit hores (1919). Durant el decenni del 1920 s’inicia la primera gran onada immigratòria provinent del sud-est peninsular.

Des del 1901, el mapa polític és protagonitzat per la Lliga Regionalista i pels partits republicans. La Mancomunitat de Catalunya (1914-1925) fusiona les diputacions provincials, sota la presidència d’Enric Prat de la Riba. Amb la proclamació de la Segona República el 1931 es dóna pas a la creació de la Generalitat. Francesc Macià i Lluís Companys, d’Esquerra Republicana de Catalunya, n’esdevenen successivament presidents. El cop d’estat militar del juliol del 1936 inicia tres anys de cruenta guerra civil. La victòria franquista el 1939 assenyala l’inici d’una llarga dictadura i l’abolició de l’autonomia.

SIGNGUIDE

פריטים

<p>Aparell de r&agrave;dio, c. 1920. Dip&ograve;sit del Museu Nacional de la Ci&egrave;ncia i de la T&egrave;cnica, Terrassa &copy; de la foto: Museu d&rsquo;Hist&ograve;ria de Catalunya (Pep Parer)</p>
Aparell de ràdio
Aparell de ràdio
<p><em>Retrat d&rsquo;Enric Prat de la Riba</em>, Ismael Smith, 1917. &copy; de la fotografia: MHC (Pep Parer)</p>
Retrat d’Enric Prat de la Riba
Retrat d’Enric Prat de la Riba
scroll to top icon