מוצא מוזיאון

Museu d’Arenys de Mar

Els minerals de Catalunya

Aerinita de Tartareu. Fotografia de Lisard Torró. Museu Mollfulleda de Mineralogia. Museu d'Arenys de Mar.

 

Aerinita de Tartareu. Fotografia de Lisard Torró. Museu Mollfulleda de Mineralogia. Museu d'Arenys de Mar.

 

La història de la mineria a Catalunya és molt antiga i tot que pot semblar que ha estat poc significativa, els diferents museus i mines obertes i la pròpia col·lecció del Museu mostren la importància que va tenir.

La mineria a Catalunya arrencaamb força ja durant el Neolític. Les mines de Can Tintorer de Gavà es troben entre les explotacions de mineral en galeria més antigues d’Europa (3500 aC). La variscita que s’hi extreia amb finalitats ornamentals. A la Vall Salina de Cardona, la sal s’explotava des del neolític, en època romana Plini parlava de la Muntanya de Sal com una meravella natural.

La presència de l’Imperi Romà a Tarraco estava també vinculat a l’explotació de les mines de Bellmunt i de Falset a la comarca del Priorat on s’explotava la plata i la galena per obtenir el plom.

A l’Edat Mitjana es va mantenir l’explotació de la plata i també va ser molt destacada la indústria del ferro que s’obtenia de l’explotació de les mines de magnetita a Les Ferreres de les Borges del Camp, la goethita a Can Palomeres de Malgrat...

La important indústria del ferro de la zona de Ripoll estava vinculada a l’explotació de mines a la zona del Pirineu que es van mantenir al llarg dels segles. Aquestes explotacions es van reactivar amb força en el segle XIX amb la industrialització catalana.

Un cas singular és el de l’aerinita, un mineral blau gairebé exclusiu de Catalunya que era utilitzat com a pigment. Amb aquest mineral es van poder realitzar les meravelloses pintures romàniques de la Vall de Boí.

Des del segle XVIII, a la zona del Berguedà s’explotaven les mines de carbó, però van assolir el seu gran desenvolupament durant el segle XIX. Avui en dia, el Museu de les Mines de Cercs recorda aquesta història.

L’any 1985, l’explotació del carbó a la zona de Fumanya de l’Alt Berguedà van deixar al descobert un important jaciment de petjades de dinosaure, sobre una paret de calcàries inclinada uns 60º al límit oest de l'explotació.

La industrialització de Catalunya va impulsar la mineria: al Maresme s’explotaven les mines de coure a Hortasavinyà o les mines de ferro de Can Palomeres d’on també s’han s’han extret meravellosos exemplars d’aragonita.

A banda de l’explotació vinculada a la indústria a Catalunya també es poden trobar exemplars de gran bellesa que són molt apreciats pels col·leccionistes. En aquest grup destaquen les fluorites verdes de la mina Berta de Sant Cugat del Vallès.

Al segle XX es van descobrir els jaciments de potassa al Bages (Cardona, Súria, Sallent, Balsareny) que s’obtenien de les silvita i carnal·lita, minerals amb els que es fabricaven fertilitzants.

פריטים

<p><em>Fluorita, </em>Papiol (Catalunya). Fotografia de Joaquim Callen.&nbsp;Museu Mollfulleda de Mineralogia. Museu d&#39;Arenys de Mar.</p>

<p>&nbsp;</p>
Fluorita
Fluorita
<p><em>Halita</em>, sal flamejada de les mines de Cardona. Fotografia de Joaquim Callen.&nbsp;Museu Mollfulleda de Mineralogia. Museu d&#39;Arenys de Mar.</p>

<p>&nbsp;</p>
Halita
Halita
scroll to top icon