מוצא מוזיאון

Museu Comarcal de Manresa

Sala Mestres Cabanes

Josep Mestres Cabanes (Manresa, 1898-1990) va ser pintor i escenògraf. Ocupa un lloc destacat en la història de l’escenografia i és considerat el darrer dels representants de l’escola realista al nostre país. L’any 1941 es va fer càrrec del taller d’escenografia del Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Durant aquest temps va realitzar les produccions operístiques del cicle wagnerià. Per a l’òpera Aïda de Verdi va fer un seguit de diorames que li van servir d’esbossos abans de construir els decorats finals.

També va ser professor de perspectiva a l’Institut del Teatre i catedràtic de perspectiva a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi. El seu tractat de perspectiva és una obra de referència en aquest camp. Les seves recerques en escenografia clàssica el porten a establir una norma de perspectiva, l’angle mestre, que utilitzarà en la construcció de grans decorats i en la seva pintura.

Realisme, enquadrament escenogràfic i interès per la llum marquen també la seva interessant obra de pintor. Va conrear la pintura de cavallet, i va destacar en la recreació d’espais arquitectònics i també en els paisatges.

וידאו

פריטים

<p>Teatr&iacute; d&rsquo;A&iuml;da (G. Verdi). Acte primer, quadre segon: Temple del d&eacute;u Ptah, 1945.&nbsp;Museu Comarcal de Manresa.</p>

<p>&nbsp;</p>
Teatrí d’Aïda
Teatrí d’Aïda
scroll to top icon