מוצא מוזיאון

Museu Arxiu de Santa Maria

Conjunt Barroc dels Dolors

Fotografia del Conjunt Barroc dels Dolors. Autor: Ramon Manent.

Fotografia del Conjunt Barroc dels Dolors. Autor: Ramon Manent.

El conjunt dels Dolors és un dels espais més importants i sumptuosos del barroc català. Començat abans de la Guerra de Successió (1698) i finalitzat cap a 1726, custodia un extraordinari conjunt pictòric sorgit del taller d’Antoni Viladomat i Manalt (1678-1755), considerat el millor pintor català de la primera meitat del segle XVIII.

El conjunt, format per capella, sagristia, cor, cripta i sala de juntes, fou construït per la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors, fundada a Mataró l’any 1693. Viladomat hi realitzà un projecte integral de decoració: hi pintà les teles ovalades del retaule, les de les parets i les restants de la sala de Juntes, que amb tota probabilitat havia començat el pintor Joan Gallart.

A la capella destaquen els cicles dels Set Dolors de Maria i les grans teles del Via Crucis, així com el trompe-l'oeil dels murs imitant elements arquitectònics. Al sostre, la representació del celatge amb la presència de Déu pare i Jesucrist amb els atributs de la Passió, i una munió d’àngels juganers. La imatge central de la Mare de Déu dels Dolors amb el Crist jacent és obra de Joan Vila.

La Sala de Juntes o cambril és una petita estança vuitavada on figuren representats els apòstols i els evangelistes, juntament amb un estol d’àngels músics i el quadre de l’Assumpció i Coronació de la Mare de Déu.

scroll to top icon