מוצא מוזיאון

Museu Arxiu de Santa Maria

Nau Central

Fotografia de la Nau Central. Autor: Ramon Manent.

Fotografia de la Nau Central. Autor: Ramon Manent.

El temple de Santa Maria de Mataró compta amb més de mil anys d'història. Tot i tenir les primeres referències documentals als anys 1008 i 1054, per evidències arqueològiques, hom suposa un primer temple paleocristià, que probablement s’hauria construït sobre l'antic temple romà d'Iluro.

L’edifici de Santa Maria es va anar ampliant amb els segles, per exigències del propi creixement de la vila. Fins al segle XV existí una esglesiola romànica que s’enderrocà per donar pas a una nova església gòtica de tres naus i el seu campanar. L’aspecte actual, però, és plenament barroc atès que l’any 1675, i durant gairebé un segle, es van dur a terme obres per construir un creuer amb cúpules i una única nau central, amb projecte de l’arquitecte milanès Ercule Turelli.

Destaca la grandària de la nau, que fa 65,5 metres de llargada per 15,5 d’amplada, i del creuer, que fa 52,5 metres. La decoració actual de les voltes és molt posterior: de 1926 executada per Vilaró i Valls de Barcelona, seguint el disseny de Josep Pagès.

Santa Maria és un dels edificis barrocs més importants de Catalunya, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

scroll to top icon