מוצא מוזיאון

Museu Arxiu de Santa Maria

Capella del Sagrament

Fotografia de la Capella del Sagrament. Autor: Ramon Manent.

 

Fotografia de la Capella del Sagrament. Autor: Ramon Manent.

 

La capella del Santíssim Sagrament fou construïda sobre els terrenys de l’antic fossar parroquial a iniciativa de la confraria de la Minerva. L’any 1884 s’iniciaren les obres seguint els plànols de l'arquitecte mataroní Emili Cabañes, que hi va incorporar l’estil neobizantí propi del primer Modernisme. La capella es va inaugurar l’any 1889 durant les festes de les Santes.

La decoració anà a càrrec de l’artista Enric Monserdà, que decorà les parets amb grans teles al·lusives a la pregària del credo, i obrà la volta de l’absis amb la imatge de la Santíssima Trinitat. Presideix el recinte una imatge del Sagrat Cor. A les llunetes superiors hi ha pintures amb motius al·legòrics de l’Eucaristia que són del pintor mataroní Rafael Estrany.

El conjunt de vidrieres que ornamenten la façana de la capella, on s’hi veuen representats els apòstols, són vitralls premodernistes realitzats pel prestigiós taller  Amigó, seguint els dissenys del pintor natzarè Claudi Lorenzale.

L’any 1904 s’hi afegí l’actual paviment de mosaic dissenyat per Monserdà i executat per Mario Magliano, un dels mosaïcistes més importants de l'època, italià establert a Barcelona. A la banda de la porta, una representació de l’anyell de Déu; al centre, l’escut de Mataró; als peus de l’altar, una font on s'abeuren dos cérvols (salm 41).

scroll to top icon