Vil·la romana dels Munts

Banys

Vista general de l’edifici dels banys de la vil·la dels Munts.

Vista general de l’edifici dels banys de la vil·la dels Munts.

Les instal·lacions dedicades als banys van tenir una gran importància en el plantejament d’aquesta vil·la. A més de l’edifici dels banys principals, situat al costat de la casa, es va construir un conjunt complementari a la zona de la platja, del qual encara resten alguns vestigis.

Els banys principals de la vil·la (thermae) són dels banys privats més grans de Catalunya. Foren construïts en dues fases, entre el segle I i mitjan segle II dC. Es pot observar el conjunt d’estances que formaven part dels banys: l’atri-vestidor o rebedor (atrium) dels banys, que conserva un estany central que recollia les aigües d’un sostre obert i que feia també funcions de vestidor (apodyterium); el sudatori, on es feien els banys de vapor; el caldarium, estances calefactades des d’on s’accedia a dues piscines d’aigua calenta, l’una de rectangular i l’altra de planta absidal; el frigidarium o piscina d’aigua freda; la natatio, piscina a l’aire lliure; i unes latrines i altres espais destinats al funcionament de les instal·lacions.

Les parets i els paviments dels banys presentaven aplacats de marbre, mosaics i pintures, i s’han recuperat, també, rics conjunts escultòrics que formaven part de la decoració.

 

scroll to top icon