Cercador de museus i localitats

Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes

Tomba de la reina Elisenda de Montcada

Detall de la tomba dins l’església del monestir.

Detall de la tomba dins l’església del monestir.

Elisenda de Montcada va esdevenir reina de la corona catalanoaragonesa pel seu matrimoni amb Jaume II el Just (1267-1327). Després de fundar tots dos el monestir, en morir el rei, va traslladar la seva residència al palau situat al costat del monestir, on va viure els darrers trenta-set anys de la seva vida participant en els afers de la comunitat, tot i que no va professar mai com a monja.

El seu sepulcre, esculpit en vida de la reina i amb la voluntat de plasmar la seva devoció franciscana, consisteix en una tomba de marbre bifrontal que ocupa dos pisos del claustre i es troba sota un arcosoli. La cara del sepulcre que dóna al claustre presenta Elisenda com a vídua i penitent, mentre que la cara que dóna a l’església la mostra com a reina, abillada amb corona i vestidures reials.

Als peus i al cap de la reina, hi ha dos àngels turiferaris agenollats, que cremen encens, mentre dos àngels més presenten l’ànima de la reina al Pare celestial. En els pinacles que decoren l’arcosoli, s’hi poden veure les imatges de sant Francesc i santa Clara, fundadors de l’orde franciscà, i els patrons dels reis, sant Jaume i santa Elisabet.

scroll to top icon