Cercador de museus

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

L’escultura romana

Vista general de la sala dedicada a l’escultura romana a Tàrraco.

Vista general de la sala dedicada a l’escultura romana a Tàrraco.

A les ciutats de l’imperi Romà s’aixecava un gran nombre d’estàtues. A les places i edificis públics proliferaven les escultures; així, el poble podia contemplar diàriament les representacions de divinitats, herois, emperadors i homes il·lustres. Més enllà del sentit estètic, eren el testimoni de l’ordre polític i social establert, que utilitzava l’escultura com a element de propaganda i de promoció social.

Dins del vast conjunt d’edificis d’una ciutat, algunes construccions públiques oferien una decoració escultòrica més profusa que d’altres. És el cas dels temples, els edificis destinats a l’oci, com ara els teatres, les biblioteques, les termes i els nimfeus.

El fòrum, com a centre administratiu i comercial d’una ciutat, era el lloc més apropiat per ubicar-hi escultures. A Tarragona, les estàtues que es conserven van ser trobades a la zona de la ciutat situada entre el circ i el port, coincidint amb edificis públics molt determinats, com el teatre, el fòrum de la ciutat i l’Schola del Collegium Fabrum. Pràcticament no s’han conservat restes escultòriques procedents de les dues terrasses superiors de Tàrraco, reservades al concili provincial i on s’aixecaven la major part de les escultures.

 

scroll to top icon