Cercador de museus i localitats

Museu Etnogràfic de Ripoll

11. Armes de foc

Sala d'armes.

Sala d'armes.

El ferro obtingut de les fargues medievals era transformat en eines agrícoles, peces per a carros, molins, batans... i en claus, reixes i armes blanques. Més tard, en ballestes i altres objectes de forja. Paral·lelament, al segle xvi s'havia iniciat la manufactura d'armes de foc portàtils d'avantcàrrega (carregades per la boca del canó), que va continuar puixant durant el XVII i va arribar a la màxima producció al segle XVIII, abans d'entrar en decadència i desaparèixer al xix a causa dels trasbalsaments polítics i dels profunds canvis econòmics i tècnics que llavors es produïren.

Les armes fabricades als tallers de Ripoll són el producte que ha donat més fama internacional a la indústria fargaire de la comarca. Molt més enllà de la seva funcionalitat, esdevenen la culminació de les capacitats dels seus creadors i constitueixen un reflex perfecte de l'altíssim coneixement tècnic i de la sensibilitat artística d'aquests artesans. A banda de les que es destinaven a satisfer les comandes dels exèrcits de l'època, també se'n feien models únics per a ús civil, creades com a elements de distinció i de luxe. Són la materialització de les habilitats i del gust artístic d'uns veritables experts en el treball dels metalls (el ferro, el llautó i la plata), de la fusta, de les guarnicions i dels mecanismes de precisió que componen una arma de foc. El canó i el pany, que s'afermen a l'encep o part de fusta, fan sovint d'aquestes peces autèntiques obres d'art, signades amb els punxons dels remarcables armers ripollesos.

Els mestres canoners, panyetaires i encepadors treballaven cadascú en la feina que els era pròpia, però s'agrupaven en l'exigent confraria de Sant Eloi, la qual actuava com a garant per assegurar la qualitat del treball, posant a prova les armes abans de distribuir-les al mercat, i controlant també el procés d'aprenentatge per esdevenir mestre pedrenyaler.

AUDIOGUIA

25. Ripoll, París, Londres

Escolta l'audioguia d'aquest museu

Tots els àudios disponibles

SIGNOGUIA

OBJECTES

Arma de foc
Arma de foc
Arma de foc
scroll to top icon