Cercador de museus i localitats

Museu Episcopal de Vic. MEV

Arqueologia i lapidari

Sala d’Arqueologia del Museu Episcopal de Vic.

Sala d’Arqueologia del Museu Episcopal de Vic.

L’origen i la història del MEV van lligats a l’arqueologia entesa com a activitat cultural; primer, amb un afany col·leccionista i amb un interès més estètic que històric, però després com a eina per conèixer millor el passat.

L’arqueologia s’ordena cronològicament en un circuit paral·lel per comparar les antigues col·leccions d’art egipci, grec i romà, amb l’arqueologia ausetana. S’hi exhibeixen també exemplars del monetari d’època grega i romana, i obres amb pedra de gran format d’època ibèrica i romana, situades abans al lapidari.

El lapidari s’exposa cronològicament: romànic, gòtic, Renaixement i barroc. Hi ha ares d’altar, làpides funeràries i notables exemples d’epigrafia. En sobresurten els capitells, que mostren l’evolució que experimenten entre el romànic i el gòtic; també cal destacar les peces i els fragments procedents de la desapareguda catedral romànica de Vic, com la reconstrucció del basament de la portada del segle XII, recuperada pel Dr. Eduard Junyent.

El gran finestral del vestíbul del nou edifici permet contemplar el campanar del 1038 de l’antiga catedral. Per això s’hi ha instal·lat una selecció dels relleus i dels elements escultòrics romànics més representatius d’aquesta catedral, juntament amb les restes de la portada romànica de l’església de Sant Vicenç de Malla.

OBJECTES

<p>&Agrave;mfora atribu&iuml;da al pintor de Saint-Audries, segle VI aC, procedent de les tombes d&rsquo;Etr&uacute;ria (It&agrave;lia).&nbsp;Museu Episcopal de Vic.</p>

<p>&nbsp;</p>
Àmfora àtica
Àmfora àtica
<p>M&ograve;mia i sarc&ograve;fag de la cantora d&rsquo;Amon Nadegaubastisred, 945-715 aC.&nbsp;Museu Episcopal de Vic.</p>

<p>&nbsp;</p>
Mòmia de Nadegaubastisred
Mòmia de Nadegaubastisred
<p>Relleus de la catedral rom&agrave;nica de Vic, segle XII, taller de Vic-Ripoll.&nbsp;Museu Episcopal de Vic.</p>

<p>&nbsp;</p>
Relleus de la catedral romànic
Relleus de la catedral romànica de Vic
scroll to top icon