Cercador de museus i localitats

Musèu dera Val d'Aran

Buscant el mineral

Els treballs als bocards eren desenvolupats, segons les èpoques, principalment per dones i adolescents. Rentador de Pontaut.

Els treballs als bocards eren desenvolupats, segons les èpoques, principalment per dones i adolescents. Rentador de Pontaut.

A la Mina Victòria s’explotava l’esfalerita o blenda, de la qual s’extreia el zinc, a partir de filons o nivells mineralitzats. Els més importants rebien els noms de Filó de l’Artiga o Milagro, Filó Nord-est, Filó Principal i Filó Primitivo.

La perforació de les galeries es realitzava amb barrines, i des del 1912 uns compressors subministraven aire comprimit per barrinar. Es col·locava la dinamita dins del forat de la barrina i es feia explotar.

Després de cada explosió, se separava el mineral o mena de les roques estèrils, i per mitjà de xemeneies regulades per tremuges de fusta es baixava el mineral als diferents nivells. Aquests minerals es carregaven en vagonetes que circulaven per carrils fins a l’exterior de la mina. Les vagonetes eren tirades per tracció humana, i només a les galeries inferiors més grans es té notícia de l’ús de la tracció animal. A la galeria Sinçay, els darrers anys s’utilitzà energia elèctrica per moure les vagonetes.

Les roques estèrils també es transportaven amb vagonetes fins a l’exterior, on es llençaven a les escombreres, mentre que el mineral es carregava als telefèrics i es transportava fins al rentador de mineral o bocard de Bossòst.

OBJECTES

<p>Trobem tremuges dins les galeries, per&ograve; tamb&eacute; a l&rsquo;exterior, en estructures com ara les balances. Mina Vict&ograve;ria. Mus&egrave;u dera Val d&#39;Aran.</p>
Tremuja
Tremuja
<p>Trobem diferents tipus de vagonetes a les instal&middot;lacions mineres. N&rsquo;hi ha que aboquen el mineral lateralment, i d&rsquo;altres, frontalment. Mina Vict&ograve;ria. Mus&egrave;u dera Val d&#39;Aran.</p>
Vagoneta
Vagoneta
<p>El transport aeri servia tant per portar el mineral als rentadors com per transportar subministraments fins a la mina. Mina Vict&ograve;ria. Mus&egrave;u dera Val d&#39;Aran.</p>
Balança
Balança
scroll to top icon