Cercador de museus i localitats

Museu dels Sants d'Olot

Marian Vayreda i Vila (Olot, 1853-1903)

Sala Marian Vayreda. Fotografia de Blai Farran.

Sala Marian Vayreda. Fotografia de Blai Farran.

Marian Vayreda, germà petit de Joaquim Vayreda, va ser pintor i escriptor i una destacada personalitat en l’àmbit artístic de l’època. També es va implicar en la política local i va ser un bon empresari.

En el càrrec de gerent del taller d’imatgeria El Arte Cristiano (1886 – 1903) – edifici que va convertir en la seva residència-  va saber moure’s en tots els camps, tant en el religiós, el comercial, el laboral com l’artístic, incrementant considerablement, en aquella etapa, l’expansió de l’empresa.

Conegut sobretot per el seu vessant d’escriptor, Marian Vayreda és autor d’un conjunt de textos curts i de tres novel·les: Records de la darrera carlinada, Sang Nova i La Punyalada.

Com a pintor dedicat al paisatge, Marian, pertany, juntament amb el seu germà Joaquim i Josep Berga i Boix, a l’anomenada Escola d’Olot. Entre les seves obres sovintegen quadres de temàtica costumista, religiosa i històrica, fet que ens porta a constatar les concordances que s’estableixen entre l’obra literària i pictòrica de Vayreda, per la descripció acurada i precisa del paisatge pictòric, del coneixement que demostra dels més petits detalls del medi i dels personatges, mentre consolida i participa de la ideologia política i estètica de la muntanya catalana.

OBJECTES

<p>Fotograma de la pel&middot;l&iacute;cula La punyalada basada en la novel&middot;la de Marian Vayreda.</p>
La punyalada
La punyalada
scroll to top icon