Cercador de museus i localitats

Museu de Montserrat

Arqueologia del món antic

Sala d’arqueologia.

Sala d’arqueologia.

La secció «Arqueologia del món antic» té l’origen en l’anomenat Museu Bíblic, creat l’any 1911, obra gegantina i admirable del monjo Dom Bonaventura Ubach (Barcelona, 1879 - Montserrat, 1960), que va residir llargues temporades a Jerusalem i Beirut a partir del 1906. Des d’aquestes ciutats emprengué grans viatges d’exploració a la recerca de dades per estudiar la Bíblia a partir del medi cultural en què va ser escrita.

A finals del segle XX, la col·lecció es va enriquir amb noves aportacions de peces significatives, gràcies a la donació de l’arquitecte Xavier Busquets (1990) i, més tard, de la Fundación Caja Madrid (2003).

Actualment s’hi poden veure peces de Mesopotàmia, Egipte, Xipre, Itàlia i món hel·lènic, Baix Imperi i cultura paleocristiana. Els materials arqueològics del món antic estan col·locats en un àmbit arquitectònicament molt diferent de la resta del museu, cobert amb volta de rajola catalana en forma de cul de forn. Les tonalitats volen recordar la sorra dels immensos deserts d’Egipte i del Pròxim Orient. Les diverses cultures que formen de manera permanent aquesta secció són fàcilment detectables i segueixen un discurs més o menys cronològic.

OBJECTES

<p>Taula votiva de Tamiu, la cantora d&rsquo;Amon, dinastia XIX-XX (1320-1085 aC). Fusta policromada, 27 &times; 17 &times; 1,2 cm. Museu de Montserrat.</p>
Taula votiva de Tamiu, la cant
Taula votiva de Tamiu, la cantora d’Amon
scroll to top icon