Cercador de museus i localitats

Museu de Mataró. Can Serra

Iluro, ciutat romana: Vida privada

Iluro, ciutat romana
MdM. Foto: Eusebi Escapenter

Iluro, ciutat romana

MdM. Foto: Eusebi Escapenter

Ser ciutadà romà era un privilegi. Se li reconeixien una sèrie de drets públics i privats que li permetien aspirar a una bona posició social: el ciutadà romà podia fer política, exercir càrrecs públics i tenir propietats. Aquesta condició privilegiada feia difícil que es pogués separar la vida privada de l’activitat pública.

La casa romana benestant (domus) era on residia la família, però també el lloc on el propietari podia rebre amics i clients. A Iluro les domus es concentraven a les illes de cases (insulae) properes al decumanus maximus. Fins ara se n’han trobat restes de tres: una als voltants de la plaça Gran, una altra a l’illa de Can Cruzate i la tercera al carrer de la Palma.

D’altra banda, una part important de la població residia en pisos o altells construïts damunt dels seus negocis o indústries formant illes. Eren les cases urbanes populars, precursores de les nostres vivendes actuals, un exemple és la taberna situada al carrer d’en Pujol, 43-45, identificada com un bar (thermopolium), damunt del qual s'hi aixecarien una o més plantes amb apartaments i estances de diferents mides.

OBJECTES

<p>Escultura de nen amb ocell, c.s. I - II dC</p>
<p>Marbre de Paros</p>
<p>23x19x12 cm</p>
<p>Procedent del carrer de Sant Crist&ograve;for, 12</p>
<p>Foto: Eusebi Escarpenter. Museu de Matar&oacute;</p>
Escultura de nen amb ocell
Escultura de nen amb ocell
<p>Cr&agrave;tera, gerra i vas de cer&agrave;mica vidrada, s. IdC</p>
<p>Fotos: Ramon Manent. Museu de Matar&oacute;</p>
Vaixella de taula
Vaixella de taula
scroll to top icon