Cercador de museus i localitats

Museu de les Terres de l'Ebre

Del riu camí al riu captiu

Les drassanes i la pesca fluvial al riu Ebre, dues activitats desaparegudes.

Les drassanes i la pesca fluvial al riu Ebre, dues activitats desaparegudes.

L’exposició permanent mostra com l'Ebre ha estat sempre el pas natural al llarg d'una vall estreta i encaixada en congostos: un camí d'aigua, una via de difusió comercial i cultural. Enmig de vapors, muletes, pontones, xalanes i altres models, l’embarcació fluvial més característica ha estat el llagut. Amb una eslora d’entre dotze i vint metres i poc calat, carregava fins a trenta tones de tota mena de mercaderies: blat, llana, carbó, ceràmica o oli cap avall; sal, arròs o taronges, cap amunt.

Aquest comerç immemorial va patir una davallada en l’època contemporània per l’estancament econòmic del territori o l’aparició de nous mitjans de transport, entre altres. Tot va acabar quan ENHER va comprar alguns dels darrers llaguts i el 1967 va barrar el riu amb la presa de Riba-roja; llavors, va extingir-se definitivament la navegació tradicional.

El reg ha estat una ambició permanent dels pagesos d'un país situat a la Catalunya seca. Els projectes de reg són abundants durant els segles XVIII i XIX. El 1857, el Canal de la Dreta, i el 1912, el Canal de l’Esquerra, fan possible la colonització de la gran plana deltaica.

L’aprofitament de la força hidràulica per a obtenir energia s'ha imposat als aprofitaments tradicionals i, al segle XX, ha estat l'electricitat l'agent que ha encapçalat la transformació i industrialització.

El riu industrialitzat ha esdevingut un riu captiu pels embassaments i les recents concessions hidràuliques vinculades a les nuclears i als transvasaments.

AUDIOGUIA

10. Del riu camí al riu captiu

Escolta l'audioguia d'aquest museu

Tots els àudios disponibles

OBJECTES

scroll to top icon