Cercador de museus i localitats

Museu de les Terres de l'Ebre

Món de la mort. Neolític

Pràctiques funeràries a l’Ebre durant la prehistòria.

Pràctiques funeràries a l’Ebre durant la prehistòria.

Les primeres notícies de sepultures al curs inferior de l’Ebre són del neolític (V-IV mil·lenni). Les restes funeràries i d’habitatges se situen a les terrasses del riu Ebre, amb un total de 83 sepultures repartides a 16 jaciments entre Amposta i Tortosa. Malgrat que és difícil separar l’espai dels vius de l’espai dels morts, en diferents jaciments han aparegut petites concentracions, de fins a 25 tombes, que poden considerar-se necròpolis.

Els difunts s’enterraven en sepultures individuals. Generalment, es dipositaven en posició encongida sobre el costat dret, amb els braços i les mans sobre els genolls flexionats. No es feia distinció per sexe o edat, de manera que eren enterrats tant homes com dones, i predominaven els adults sobre els joves i els infants. El cos acostumava a anar acompanyat d’un senzill aixovar funerari. El difunt portava a sobre una part d’aquet aixovar, com ara collarets i braçalets, i una altra part era dipositada a la vora, com ara recipients de ceràmica, alguna destral, eines de sílex, etc.

El mort era enterrat en estructures sepulcrals que tenien una funció funerària. A l’Ebre, en trobem de tres tipus: cavitats laterals excavades, cistes enterrades i estructures tumulàries.


 

AUDIOGUIA

04. Món de la mort. Neolític

Escolta l'audioguia d'aquest museu

Tots els àudios disponibles

OBJECTES

<p>Enterrament de la necr&ograve;polis neol&iacute;tica del Masdenvergenc (Amposta). Museu de les Terres de l&#39;Ebre.</p>
Enterrament neolític
Enterrament neolític
scroll to top icon