Cercador de museus i localitats

Museu de la Mar de l’Ebre

La mar de l’Ebre: terra de pescadors i mariners

La mar de l’Ebre ha estat des de sempre una zona de navegació i pesca.

La mar de l’Ebre ha estat des de sempre una zona de navegació i pesca.

La costa que s’estén al voltant del delta format pel riu Ebre ha estat des de sempre una de les àrees rellevants per navegar i pescar a la Mediterrània occidental.

La història de la navegació per aquesta complicada mar té un episodi clau en el temps dels antics, a la batalla de les Goles de l’Ebre, entre romans i cartaginesos, que va canviar l’hegemonia a la Mediterrània. La Corona d’Aragó va emprar els ports Fangós i dels Alfacs com a punt de partida de les seves expedicions de conquesta. L’època moderna se’ns presenta com un període convuls amb la constant amenaça dels pirates, que va portar a despoblar el litoral i a emprendre costoses obres de fortificació. Finalment, el període contemporani comporta el repoblament de la costa, el definitiu fracàs de la navegació per l’Ebre i la recuperació de la navegació de cabotatge des del port de la Ràpita.

Aquesta repoblació posa les bases per assentar de manera permanent nuclis de pescadors, origen dels municipis actuals, que dotaran d’un caràcter propi aquesta costa. La diversitat natural ha suposat contemporàniament l’existència d’un gran nombre de pesqueres, d’una potent flota, d’una excel·lent gastronomia i d’una puixant força d’atracció turística.

OBJECTES

<p>Folis de fusta del pailebot <em>Aventina Masiques, </em>1945. Museu de la Mar de l&rsquo;Ebre. Museu de les Terres de l&#39;Ebre.</p>
Folis del pailebot Aventina Ma
Folis del pailebot Aventina Masiques
scroll to top icon