Cercador de museus i localitats

Museu de la Conca Dellà

Primera planta: El temps dels romans

El temps dels romans.

El temps dels romans.

Pujant per l’escala del temps, tot un seguit de fotografies i figures transporten el visitant fins dos mil anys enrere, quan Isona era una important ciutat romana de l'interior de Catalunya.

La sala dedicada als romans permet fer un recorregut cronològic de l’evolució de la ciutat romana d’Aeso, l’actual Isona. S’inicia la visita amb l’explicació del precedent ibèric i la posterior instal·lació d’un campament militar romà, al voltant del 120 aC, i continua amb la fundació de la ciutat entre l’any 100 aC i el 80 aC, la qual anirà evolucionant fins que a inicis del segle II dC té el seu moment màxim d’esplendor. A partir de finals del segle III dC comença la seva davallada, fins desaparèixer durant el segle V dC.

Destaquen l’elevat nombre de làpides epigràfiques romanes que s’han trobat a la zona. Una d’elles parla de Luci Emili Patern, un aesonenc il·lustre. Nascut en una rica família d’Aeso a finals del segle I dC, Luci marxa de la ciutat sent molt jove, per tal de seguir la carrera militar. Anys després destaca en el seu ofici fins arribar a ocupar importants càrrecs, com ara el de centurió en diverses legions, i participa en campanyes militars a Dàcia, actual Romania, i a Pàrtia, al nord de l’Iran. L’emperador Trajà el condecora diverses vegades pel gran valor i fidelitat demostrats en les seves accions.

OBJECTES

<p>L&agrave;pida romana d&rsquo;Aeso.</p>
Làpida romana.
Làpida romana.
<p>Enterrament infantil.</p>
Enterrament infantil
Enterrament infantil
scroll to top icon