Cercador de museus i localitats

Museu de l'Empordà

La nova tradició catalana: escenes i paisatges

Vista de sala. Fotografia d'Algans/mE.

Vista de sala. Fotografia d'Algans/mE.

La mostra d’art català contingut en aquest àmbit —que també inclou algunes obres d’autors d’origen espanyol (Sorolla) i internacional (Laurencin, Sacharoff o Foujita)— segueix en paral·lel a l’evolució pictòrica i escultòrica de l’art europeu, des dels inicis del segle XIX i fins ben entrat el segle XX.

El que coneixem com a pintura de cavallet, respon al gust d’una burgesia que segueix unes tendències eclèctiques amb la finalitat de decorar cases i palaus a la recerca d’unes vistes i retrats sempre evocadors que, a ulls d’avui, ens transporten als interessos estètics i socials d’artistes i mecenes. Conformen la base de la pintura de paisatge i del retrat a casa nostra i evidencien la modernitat dels seus postulats.

Des dels romanticisme, un corrent que revolucionarà el pensament en tots els camps i que obra portes a una manera d’entendre l’art més lligat a les impressions de la natura i a l’experiència personal (J. Masriera o Serra), a la pintura més realista que dirigeix l’atenció cap a l’entorn de vida quotidiana (Martí Alsina o F. Masriera) o cap a la captació de la llum natural (Roig Soler o Guillem Roca, des de l’Empordà), arribem al modernisme i noucentisme amb Blay, Nonell, Canals, Casas, Casanovas o Gargallo i al retorn al paisatgisme de Gimeno, Mir o Amat.

Les obres d’aquestes sales provenen de les donacions dels autors i de Concepció Santaló, Víctor Rahola, Alfons Moncanut, M. Mercè Viñas, Anna M. Dalí, Abelard Fàbrega i Eulàlia Mestres.

OBJECTES

<p><em>Rue du march&eacute;</em>, Joaquim Sunyer de Mir&oacute; (Sitges 1874 - 1956), <em>c.</em> 1902. Oli sobre cartr&oacute;, 41 x 33 cm.&nbsp;Museu de l&rsquo;Empord&agrave;. Figueres.</p>

<p>&nbsp;</p>
Rue du marché
Rue du marché
<p><em>Sota l&rsquo;ombrel&middot;la,</em> Llu&iacute;s Masriera Ros&eacute;s (Barcelona 1872 - 1958), <em>c. </em>1925. Pintura sobre fusta, 39,5 x 52,5 cm.&nbsp;Museu de l&rsquo;Empord&agrave;. Figueres.</p>

<p>&nbsp;</p>
Sota l’ombrel·la
Sota l’ombrel·la
scroll to top icon