Cercador de museus i localitats

Museu de l'Empordà

Dau al Set

Vista de sala. Fotografia d'Algans/mE.

Vista de sala. Fotografia d'Algans/mE.

L'any 1948, Antoni Tàpies, Joan Ponç, Joan Josep Tharrats, Arnau Puig, Modest Cuixart i Joan Brossa funden la revista Dau al Set, de continguts estrictament artístics, plàstics i literaris (amb la incorporació posterior de J.E. Cirlot) sovint hi reproduïen les seves obres. En aquesta època, el seu món expressiu està clarament emmarcat en l'estètica surrealista i influït per l’obra de Joan Miró que tant d'interès havia suscitat en tots ells i en els creadors inquiets que treballaven en aquells anys de clausura estètica, moral i política en què es vivia a Catalunya.

L’art màgic de Joan Ponç, Antoni Tàpies i Modest Cuixart, que se situa entre els anys 1946 i 1955, fa de pont entre les experiències prèvies a la Guerra Civil —les del ADLAN i del GATCPAC— i el surrealisme de postguerra. Alhora els atrapa un esperit de compromís i de denúncia practicant un art molt poc ben rebut.

Mons fantàstics i demoníacs, poètiques inaudites i colpidores i espais atapeïts de fetilleria i bruixeria configuren l’esperit del que va ser Dau al Set, un brollador d’art innovador que va deixar una forta empremta en les generacions posteriors.

Les obres d’aquesta sala provenen del llegat del matrimoni Pepita i Alfons Moncanut i Geli (1962), col·leccionistes de l’art català més canònic —avui també al nostre museu— però que van establir una estreta amistat amb aquests pintors, fruit dels vincles familiars amb Tàpies i Cuixart.

OBJECTES

<p><em>Dona amb blaus</em>, Antoni T&agrave;pies Puig (Barcelona 1923 - 2012), 1953. Oli sobre tela, 54 x 44,5 cm.&nbsp;Museu de l&rsquo;Empord&agrave;. Figueres.</p>

<p>&nbsp;</p>
Dona amb blaus
Dona amb blaus
<p><em>Paisatge</em>, Joan Pon&ccedil; Bonet (Barcelona 1927 - Saint Paul de Vence 1984), 1949. Monotip, 17 x 25&nbsp;cm.&nbsp;Museu de l&rsquo;Empord&agrave;. Figueres.</p>

<p>&nbsp;</p>
Paisatge
Paisatge
scroll to top icon