Cercador de museus

Museu de l'Empordà

Col•leccions històriques

<p>Taller de restauraci&oacute;.</p>

Taller de restauració.

La col·lecció d’arqueologia del museu compta amb una destacada mostra de les cultures megalítiques, amb peces procedents dels sepulcres de corredor de l’Albera, i de l’antiguitat amb peces iberes, gregues i romanes (la major part donacions del col·leccionista Frederic Marés) que pertanyen a un període d’intens intercanvi cultural i comercial entre pobles indígenes i colons.

Les obres d’art romànic, gòtic, renaixentista i barroc il·lustren l’evolució artística dels segles XI al XVI. Destaquen la columna esculpida en marbre del Mestre de Cabestany, dos capitells procedents de Sant Pere de Rodes i les marededéus de fusta policromada, com la Mare de Déu de la Llet. La pintura sobre taula, altres capitells o la làpida jueva il·lustren el treball dels tallers locals.

Cal fer una especial menció a les obres procedents de diversos dipòsits del Museu del Prado (1885, 1887, 1947) que arriben a Figueres amb finalitats pedagògiques i tenen com a destí l’Escola Municipal de Dibuix de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres, on es van formar la majoria dels artistes locals. Sumades a l’incipient aplec d’obres per part de diferents prohoms de la ciutat i donacions d’artistes i professors, se’ls considera l’embrió i estímul per a la creació del museu d’art de la ciutat. Entre el conjunt de les obres del Prado destaquen els retrats de l’època de Lluís XIV, de la mà de Jean Nocret i Pierre Mignard, i les obres de temàtica religiosa de Ribera, Arias o Maella.

OBJECTES

<p>Fust de columna, mestre de Cabestany (o taller), segon ter&ccedil; del segle XII.</p>
<p>Marbre. 86 x 20,6 cm.</p>
Fust de columna
Fust de columna
<p>Sant Joan Evangelista a Patmos, atribu&iuml;t a Jos&eacute; de Ribera (X&agrave;tiva 1588 - N&agrave;pols 1652), no datat (s. XVII). Oli sobre tela. 170 x 137 cm.</p>
Sant Joan Evangelista a Patmos
Sant Joan Evangelista a Patmos
scroll to top icon