Cercador de museus i localitats

Museu de l'Empordà

Col•leccions històriques

Taller de restauració.

Taller de restauració.

La col·lecció d’arqueologia del museu compta amb una destacada mostra de les cultures megalítiques, amb peces procedents dels sepulcres de corredor de l’Albera, i de l’antiguitat amb peces iberes, gregues i romanes (la major part donacions del col·leccionista Frederic Marés) que pertanyen a un període d’intens intercanvi cultural i comercial entre pobles indígenes i colons.

Les obres d’art romànic, gòtic, renaixentista i barroc il·lustren l’evolució artística dels segles XI al XVI. Destaquen la columna esculpida en marbre del Mestre de Cabestany, dos capitells procedents de Sant Pere de Rodes i les marededéus de fusta policromada, com la Mare de Déu de la Llet. La pintura sobre taula, altres capitells o la làpida jueva il·lustren el treball dels tallers locals.

Cal fer una especial menció a les obres procedents de diversos dipòsits del Museu del Prado (1885, 1887, 1947) que arriben a Figueres amb finalitats pedagògiques i tenen com a destí l’Escola Municipal de Dibuix de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres, on es van formar la majoria dels artistes locals. Sumades a l’incipient aplec d’obres per part de diferents prohoms de la ciutat i donacions d’artistes i professors, se’ls considera l’embrió i estímul per a la creació del museu d’art de la ciutat. Entre el conjunt de les obres del Prado destaquen els retrats de l’època de Lluís XIV, de la mà de Jean Nocret i Pierre Mignard, i les obres de temàtica religiosa de Ribera, Arias o Maella.

OBJECTES

<p>Fust de columna, mestre de Cabestany (o taller), segon ter&ccedil; del segle XII. Marbre. 86 x 20,6 cm.&nbsp;Museu de l&rsquo;Empord&agrave;. Figueres.</p>

<p>&nbsp;</p>
Fust de columna
Fust de columna
<p><em>Sant Joan Evangelista a Patmos</em>, atribu&iuml;t a Jos&eacute; de Ribera (X&agrave;tiva 1588 - N&agrave;pols 1652), no datat (segle XVII). Oli sobre tela, 170 x 137 cm.&nbsp;Museu de l&rsquo;Empord&agrave;. Figueres.</p>

<p>&nbsp;</p>
Sant Joan Evangelista a Patmos
Sant Joan Evangelista a Patmos
scroll to top icon