Cercador de museus i localitats

Museu de l'Empordà

Abstracció i nova figuració

Vista de sala. Fotografia de Toti Ferrer/mE.

Vista de sala. Fotografia de Toti Ferrer/mE.

Cap els anys trenta sorgeix un surrealisme pròpiament empordanès, inspirat en la geografia natural d’aquest espai i representat per Joan Massanet i Àngel Planells.

El referent figuratiu del paisatge de l’Empordà es transforma en taca de color i matèria amb els artistes dels anys cinquanta, els quals es trobaran immersos en un seguit d’especulacions plàstiques i actituds col·lectives que derivaran en grups com Indika (1952), la Primera Manifestació Pictòrica d’Art Contemporani Empordanès (1960), o bé el Grup 5 (1973).

L’art experimental amb què treballen aquests pintors parteix de l’abstracció, que deriva en l’informalisme de Joan Massanet, Ramon Molons i Miquel Capalleras, en el gestualisme de Bartomeu Massot i Patxé, en el constructivisme de Joan Sibecas, en l’abstracció còsmica d’Evarist Vallès, en el suprematisme de Joaquim Llucià, en el cinetisme de Puig Manera, en la nova figuració de Marià Baig i Felip Vilà o en l’expressionisme de Moisès Sidrach i Joan Paradís. L’any 1984 Ansón, Lleixà, Ministral, Pujolboira i Roura creen el Grup 69. Són pintors que tenen en comú la lliure interpretació del paisatge.

En definitiva, l’obra dels artistes empordanesos deixa pas a la varietat de disciplines estètiques pròpies del caràcter interdisciplinari de les últimes tendències, i les col·leccions del Museu de l’Empordà segueixen creixent amb l’obra recent dels artistes més representatius de l’art actual.

OBJECTES

<p><em>La Terra</em>, &Aacute;ngeles Santos Torroella (Portbou 1911 - Madrid 2013), 1929. Oli sobre tela, 69 x 83 cm.&nbsp;Museu de l&rsquo;Empord&agrave;. Figueres.</p>

<p>&nbsp;</p>
La Terra
La Terra
<p><em>Abstracci&oacute; c&ograve;smica</em>, Evarist Vall&egrave;s Rovira (Pierola 1923 - Figueres 1999), 1963. Oli sobre tela, 197 x 300 cm.&nbsp;Museu de l&rsquo;Empord&agrave;. Figueres.</p>

<p>&nbsp;</p>
Abstracció còsmica
Abstracció còsmica
scroll to top icon