Cercador de museus i localitats

Museu d'Arqueologia de Catalunya - Barcelona

Col·leccions de vidres

La fragilitat en el temps. El vidre a l’antiguitat. El vidre es pot considerar com el primer producte de síntesi elaborat per l’home.

La fragilitat en el temps. El vidre a l’antiguitat. El vidre es pot considerar com el primer producte de síntesi elaborat per l’home.

El MAC té una fantàstica col·lecció de vidre antic. Objectes que sorprendran tant per la seva bellesa com pel seu bon estat de conservació. En alguns s’han trobat, fins i tot, restes dels cosmètics que contenien i de la varietat que s’utilitzava per aplicar-ho.

Podem considerar el vidre com un dels primers materials de síntesi elaborats per l’home a partir a partir d’una barreja de diversos components sotmesa a altes temperatures. El seu descobriment s’ha de circumscriure a una sèrie de processos que culminarien quan es va poder aconseguir una massa líquida, quasi pastosa, la plasticitat de la qual permetia treballar-la en calent i donar-li les més diverses formes.

A l’antiguitat, l’elaboració primària del vidre o vidre en brut, fet a partir de les matèries primeres i que podia incloure també la fase de la seva coloració, es concentrava en uns pocs nuclis de Pròxim Orient i Egipte. La fase secundària, o de transformació del vidre, tenia lloc als mateixos indrets i també occident, on s’exportava des dels tallers primaris en forma de lingots i blocs.

scroll to top icon