Cercador de museus i localitats

Museu Comarcal de l’Urgell - Tàrrega

Alsina Amils. Un artista entre dos segles

Part de l’obra escultòrica d’Antoni Alsina Amils.

Part de l’obra escultòrica d’Antoni Alsina Amils.

Antoni Alsina Amils (Tàrrega 1863-Barcelona 1948) va ser un escultor a cavall entre el realisme del vuitcentisme i el simbolisme modernista.

Es va formar a Madrid, a l’Escola Especial de Pintura i Escultura i a l’Escola de Belles Arts, on va cursar els estudis oficials. Va completar la seva formació durant quatre anys a Roma.

Després de participar en nombrosos certàmens oficials espanyols d’escultura i aconseguir diferents reconeixements i guardons, l’èxit li va arribar l’any 1900 a l’Exposició Universal de París. La seva obra de gran format Astúcia i Força (Samsó i Dalila) va rebre la medalla d’Or. Un altre fet destacat de la seva trajectòria va tenir lloc l’any 1904, quan va guanyar el segon premi en el concurs per al monument a Alfons XII que es feia al parc del Retiro de Madrid, amb una sirena que posteriorment ell mateix va executar en gran format. En la seva etapa de maduresa destaquen les escultures de gran format del grup Barcelona (1927), actualment al parc de l’Espanya Industrial, i Marinada (1927), actualment al parc de Montjuïc.

Amb tot, es va col·locar al marge de la palestra artística i no es va identificar amb els corrents ideològics que van aglutinar a molts escultors contemporanis. Va ser una persona compromesa artísticament i durant la Dictadura de Primo de Rivera, va ser un ferm defensor del nu en l’escultura pública contra els atacs clericals.

L’exposició permanent permet seguir la seva trajectòria artística des de finals del XIX fins la seva maduresa.

OBJECTES

<p><em>Atleta</em>, Antoni Alsina i Amils, 1918, bronze. Museu Comarcal de l&rsquo;Urgell - T&agrave;rrega.</p>
Atleta, 1918
Atleta, 1918
<p><em>Desesperaci&oacute;</em>, Antoni Alsina i Amils, 1899, bronze.&nbsp;Museu Comarcal de l&rsquo;Urgell - T&agrave;rrega.</p>
Desesperació, 1899
Desesperació, 1899
scroll to top icon