Cercador de museus i localitats

Museu-Arxiu Municipal de Calella

Maquinària tèxtil

El museu exposa una gran quantitat de maquinària tèxtil, tant d’ús familiar com industrial.

El museu exposa una gran quantitat de maquinària tèxtil, tant d’ús familiar com industrial.

Abans de l’auge del turisme, Calella era una ciutat que tenia una important indústria tèxtil, cosa que es va reflectir en la construcció de grans edificis fabrils com, per exemple, la fàbrica Llobet-Guri. El museu posseeix una important mostra de maquinària tèxtil tant d’ús familiar com industrial, amb mostraris dels gèneres que es fabricaven. El fons del museu inclou màquines de cosir familiars, com una Kaiser de llançadora de fabricació alemanya del 1870 o una Singer anglesa de cadeneta del 1878. Entre les màquines espanyoles destaquen una Veritas i una Santasusana del 1925 o una Gratovil del 1940. Una petita màquina Vitos ens recorda la importància d’aprofitar el material, ja que servia per recollir els punts escapats de les mitges.

La col·lecció s’amplia amb màquines industrials per a la confecció de mitges i gèneres de punt, algunes de les quals estan muntades amb els fils, les bitlles i part de la seva producció. Entre els elements més curiosos destaquen una colmena, una de les pioneres del gènere de punt; una tricotosa rectilínia, una de les màquines més populars per la seva ductilitat; una debanadora per preparar el fil de seda o cotó, construïda als tallers Roure de Mataró, i una màquina tèxtil feta de fusta, una de les més antigues de la comarca.

OBJECTES

<p>Arcaic teler manual fet de fusta que era emprat per teixir.&nbsp;Museu-Arxiu Municipal de Calella.</p>

<p>&nbsp;</p>
Teler manual
Teler manual
<p>M&agrave;quina de cosir pell fabricada a la Gran Bretanya per l&rsquo;empresa Singer.&nbsp;Museu-Arxiu Municipal de Calella.</p>

<p>&nbsp;</p>
Màquina Singer per cosir pell
Màquina Singer per cosir pell
scroll to top icon