Cercador de museus i localitats

Museu Arxiu de Santa Maria

La façana i el campanar

Fotografia de la façana i el campanar. Autor: Ramon Manent.

Fotografia de la façana i el campanar. Autor: Ramon Manent.

La façana actual de Santa Maria es va construir entre 1861 i 1867 d’acord amb el projecte de l’arquitecte Josep Simó i la supervisió de Jeroni Boada, mestre de cases mataroní. Inspirada en el cos central de la cartoixa de Pavia, és una de les primeres obres de l’estil neomedievalista del segle XIX català.

La formació d’una nova façana era una actuació pendent des que a mitjan segle XVIII s’havia acabat l’ampliació del temple. La façana barroca, de reduïdes dimensions, havia quedat desproporcionada respecte a l’amplitud de la nau. S’optà directament per sobreposar la nova a l’antiga.

Sobre la porta, la Mare de Déu de la Candelera i les Santes Juliana i Semproniana són obra de Joaquim Ros, de finals del anys cinquanta. El 1992 es van col·locar les escultures de la primera línia de fornícules, obra de Jordi Puiggalí, que recuperaven les existents destruïdes l’any 1936, obrades l’any 1863 per Josep Anicet Santigosa.

El campanar de Santa Maria és un element representatiu de la ciutat de Mataró. El tram inferior, no visible, és probablement el corresponent a l’edifici romànic. La torre, d’estructura gòtica fins a la planta de les campanes, pertany al segle XV. La part més alta, amb l’emblemàtic coronament barroc, fou construïda a partir de 1744 pel mestre mataroní Jeroni Renter.

AUDIOGUIA

10. La façana i el campanar

Escolta l'audioguia d'aquest museu

Tots els àudios disponibles
scroll to top icon