Cercador de museus i localitats

Museu Arxiu de Santa Maria

El baptisteri

Fotografia del baptisteri. Autor: Ramon Manent.

Fotografia del baptisteri. Autor: Ramon Manent.

L’actual baptisteri de la basílica es situa a l’espai annex a la rectoria. Inaugurat l’abril de 1963, va ser fruit de la col·laboració entre l’arquitecte Lluís Bonet i Garí i l’artista mataroní Jordi Arenas i Clavell. Es tracta d’un conjunt harmònic i lluminós que manté el realisme clàssic en consonància amb els aires de renovació del Concili Vaticà II.

El recinte baptismal compta amb dos àmbits a diferent nivell. D'una banda, l’estança d’avantsala, tota decorada amb pintures al fresc. A la volta, quatre temes de l’Antic Testament: Jonàs i la balena, Noè i el diluvi, el sacrifici d’Isaac i Moisès amb les taules de la llei. A la paret principal: el Gènesi, el pecat i la superació. I al parament intern, la visita de Maria i Josep al temple amb l’ancià Simeó i la profetessa Anna.

A la segona sala, la pica baptismal, de granet polit, s’assenta al centre d’un espai circular enfonsat, el terra del qual és embellit amb mosaic figurant el riu Jordà, amb aigua i peixos. Al sostre, símbols al·legòrics del cristianisme: flors, blat, olivera i raïm. Un gran vitrall emplomat, pel qual entra la llum natural, presideix el recinte amb la imatge de Crist ressuscitat.

AUDIOGUIA

09. El baptisteri

Escolta l'audioguia d'aquest museu

Tots els àudios disponibles
scroll to top icon