Cercador de museus

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles

Sales de prehistòria

Sales de paleolític (Arqueoxarxa, Josep Casanova).

Sales de paleolític (Arqueoxarxa, Josep Casanova).

Les sales de prehistòria són la part més reconeguda de les col·leccions del museu. Compten amb els materials descoberts per Pere Alsius (finals del segle XIX) com la mandíbula neandertal de Banyoles, els materials de la col·lecció de de Josep M. Corominas (1933-1973) i de les excavacions modernes dutes a terme des de l’any 1975 per la Universitat de Girona.

Hi destaquen els jaciments del paleolític mitjà/superior de les coves de Serinyà (Arbreda, Reclau Viver, Pau, Mollet-I, Mollet-III, Cau del Roure i Bora Gran d’en Carreras), que ens proporcionen una visió completa de la cultura material, fauna i medi ambient dels homes de neandertal i sapiens que hi van habitar entre el 200.000 y 8.000 aC.

Un altre jaciment primordial del museu és el poblat del neolític antic lacustre (cultura cardial, 5300-5000 aC) de la Draga, descobert a la vora oriental de l’estany de Banyoles l’any 1990. La seva excavació la coordina el museu, amb la col·laboració del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona i el CSIC. Els nombrosos objectes de fusta que s’hi han conservat, gràcies a la seva situació, juntament amb la resta de la seva cultura material (objectes d’os, pedra, ceràmica, fauna i vegetals) formen una de les col·leccions més valuoses del museu.

Cal esmentar també les restes humanes i aixovars funeraris procedents dels enterraments a les coves sepulcrals de Martís (Mariver i Encantades) i Serinyà, que abracen un període comprès entre el neolític antic i l’edat del bronze final (5500-700 aC).

scroll to top icon