Cercador de museus i localitats

Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries

Maqueta d'un cortal

Maqueta d'un cortal. Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries.

 

Maqueta d'un cortal. Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries.

 

El territori comprès entre les desembocadures dels rius Muga i Fluvià es caracteritza per ser una zona de transició entre les terres de cultiu i el mar. Una zona on les sutzures, els aigualleixos i les closes han alternat amb petites llacunes salobres, anomenades llaunes.  

Des del segle XI les extenses terres ermes d’aquest indret es van anar transformant degut al drenatge de les aigües. Aquest procés es va intensificar al s. XVII, serà el punt de partida d’una intensa antropització de caràcter agrari que només es veurà alterada per l’arribada del turisme als anys seixanta del s. XX.

Al guanyar-se terreny a l’aigua, les persones que l’explotaven s’acostaren als terrenys i s’edificaren els cortals, que han esdevingut un distintiu d'aquesta zona litoral empordanesa. Els cortals es podrien identificar com un tipus d’explotació agroramadera amb unes característiques constructives molt particulars, que juntament amb les closes configuren un paisatge propi i diferenciat.

Les closes –prats encerclats envoltats de recs d’escorriment on s'hi guardava el bestiar de pastura-  han esdevingut un element identificador del nostre territori humit. Com que ocupen el llit dels antics estanys, s’inunden en èpoques de pluja.

AUDIOGUIA

14. El territori i l'Ecomuseu

Escolta l'audioguia d'aquest museu

Tots els àudios disponibles
scroll to top icon