Cercador de museus i localitats

Ecomuseu de les valls d'Àneu

El rebost

El rebost de Casa Gassia era un espai ideal per a la conservació d’aliments.

El rebost de Casa Gassia era un espai ideal per a la conservació d’aliments.

A la planta baixa hi ha el rebost, un espai fred, força fosc i ventilat. A manca d’una nevera, aquest espai era ideal per conservar els aliments. Aquí s’hi guardava tot el que es conreava, com el cereal, les patates o les cebes. També les bótes de vi i tot el que s'obtenia de la matança del porc. A més, s’hi guardaven eines per la pagesia i la cria de bestiar, recipients per agafar el gra i estris variats.

Els calassos són recipients de fusta que servien per emmagatzemar els diferents tipus de cereals que es conreaven a la zona, bàsicament blat i sègol. Cereals que en la seva major part es convertien en farina en els molins pròxims, amb la qual s’elaboraven els pans i les coques, bàsiques en la dieta quotidiana.

Dins d’una de les sales del rebost hi ha un teler que data del segle XVII, amb el qual es teixien peces de roba d’ús divers i domèstic. Una part d’aquesta producció tèxtil es venia en el mercat local i una altra s’exportava a França.

Es poden veure algunes peces de mostra, com els llençols i els cobrellits, que han estat fets manualment amb telers com aquest. A partir de finals del segle XIX i principis del XX s’instal·len en alguns pobles de la comarca, com a Rialp, fàbriques de llana amb telers industrials que poc a poc faran desaparèixer aquests petits telers manuals i de formats més domèstics.

AUDIOGUIA

02. El rebost i el celler

Escolta l'audioguia d'aquest museu

Tots els àudios disponibles

VÍDEO

OBJECTES

<p>Dins del graner es guardaven els formatges per evitar que s&#39;assequessin i conservar-los millor. Ecomuseu de les valls d&#39;&Agrave;neu.</p>
Graner
Graner
<p>El teler de Casa Gassia data del segle XVII. Ecomuseu de les valls d&#39;&Agrave;neu.</p>
Teler
Teler
scroll to top icon