Cercador de museus i localitats

Centre d’Interpretació de la Presa de la Baells

Vista general de la presa de la Baells

Aquest plafó va molt bé per explicar les característiques de la presa de la Baells. La presa és una infraestructura bàsica que serveix per construir un embassament, és la muralla que frena l’aigua del seu curs natural i la conté. A partir d’aquí, fa que pugui ser regulada. De totes les infraestructures d’un embassament, la presa és, sense cap mena de dubte, la més important de totes.

Aquesta foto aèria mostra que som en una zona prepirinenca on s’acumulen les aigües d’una extensió territorial molt gran —la conca del Llobregat (532 km2)— de rius, afluents, pluja, neu… És molt important, doncs, aquesta funció de regulació del Llobregat, perquè ha de poder arribar aigua al delta i a tota la zona de la vall del Llobregat, on hi ha més població i més activitat agrària.

Som a la Serralada Prepirinenca i això explica perquè s’ha construït aquí la presa. La geografia mana, i aquest és un espai molt ric geològicament i geogràficament, gràcies a una colla de serralades molt característiques d’aquesta zona. La serra del Catllaràs, amb la seva muntanya més alta (el Sobrepany) i amb moltes referències d’excursionisme; la serra de Picancel, que separa el Baix Berguedà i l’Alt Berguedà i la vall de la riera de Vilada, i, per la banda de Berga, les muntanyes de la Figuerassa. Des de tot arreu es veu la presa, i també aquest pont tan impressionant que durant molts anys va ser el més alt de tot l’Estat.

scroll to top icon